Вгору

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Time school Time schoolTime schoolTime schoolTime schoolTime school

28 урок миру 1«У світі є багато такого, за що я готовий померти,

але нема нічого такого за що я готовий убити»

Махатма Ганді

20  вересня 2018 року в Рівненській ЗОШ № 28 для учнів десятих класів учитель предмету «Захист Вітчизни» Сергій Борисович Гапанчак провів урок Миру на тему: «Міжнародне гуманітарне право на захисті людства». Урок розпочався із виконання Державного гімну України.

Учитель продекламував свій авторский вірш «Чому?…» Під час слухання, напевне кожен учень задав собі питання: «Чому нема миру на нашій землі? Чому маємо підтримувати тих, хто воює за нас на Сході?».

А також виконав свою власну пісню, в якій розповів про ігри дітей на окупованих територіях.

Учні ознайомилися з історією військових конфліктів та статистикою загиблих у ІІ Світовій війні, В’єтнамі та Лівані.

Цікавою була інформація про діяльність благодійної організації «Червоний Хрест», зокрема про її директора – швейцарського професора – Жана Пікте.28 урок миру 2

Досить сумним для всіх слухачів були згадані факти Іловайського котла. І статистика тих, які там загинули.

На уроці вели мову про правовий статус учасників бойових дій, Міжнародне  гуманітарне право.З’ясували значення основних понять:

- особи, які не входять до складу збройних сил і не беруть участі у боях – це цивільне населення.

- законні учасники війни, діям яких надається державний характер і вони належать до збройних сил воюючих сторін, – це комбатанти.

Комбатантами називають осіб, які мають командира, відповідального за їхні дії, носять визначений і виразно видимий здалеку розпізнавальний знак, що відрізняє їх від цивільного населення, входять до збройних сил воюючих сторін та безпосередньо ведуть бойові дії проти ворога зі зброєю в руках, дотримуючи у своїх діях законів та звичаїв війни.

Некомбатанти (ті, які не воюють) – це інтендантський, медичний, юридичний та духовний персонал, який правомірно перебуває у складі збройних сил воюючої сторони і допомагає досягати успіхів під час бойових дій, але безпосередньої участі в них не бере, застосовувати зброю може лише для самозахисту. Відповідно застосовувати зброю проти некомбатантів заборонено. Вказані особи стають комбатантами у випадку їхньої безпосередньої участі у воєнних діях.

А також учитель пояснив хто такі шпигуни, розвідники та найманці.

Сергій Борисович наводив статистику збройного конфлікту на Донбасі з середини квітня 2014 року по кінець липня 2018 року.

Учням у презентації була продемонстрована «Книга пам’яті полеглих за Україну».  Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих героїв АТО.

Школярі усвідомили потребу робити  особистий внесок  у збереження миру та творення добра на Землі.

Олена Клімчук, педагог-організатор

Рівненської ЗОШ № 28

Copyright © 2024 ЛІЦЕЙ №28 Rights Reserved.