Вгору

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Time school Time schoolTime schoolTime schoolTime schoolTime school

71071237 517014512435267 279434751280939008 n«У світі є багато такого,

за що я готовий померти,

але нема нічого такого,

за що я готовий убити»

Махатма Ганді

     

    20  вересня 2019 року в Рівненській ЗОШ № 28 для учнів десятих класів учитель предмету «Захист Вітчизни» Сергій Борисович Гапанчак провів урок Миру на тему: «Міжнародне гуманітарне право на захисті людства». Урок розпочався із виконання Державного гімну України.

         Учні ознайомилися з історією військових конфліктів та статистикою загиблих у ІІ Світовій війні, В’єтнамі та Лівані. Якщо в роки Другої світової війни відсоток мирного населення, яке постраждало від бойових дій склав 50 %, то в ході агресії у В'єтнам їх   було вже 70 %, а в 1982 г. В Лівані в ході агресії Ізраїлю ця цифра зросла до 90 %.Але людські жертви не переконують багатьох у тому, що необхідно покласти кінець будь-яким війнам.

       Появою поняття «міжнародне гуманітарне право» ми зобов’язані швейцарському професорові Жану Пікте. Він із 1946 року був директором Міжнародного Комітету Червоного Хреста і відповідальним за підготовчу роботу, прийняття в 1949 році чотирьох Женевських конвенцій про захист жертв війни.646447

         Досить сумним для всіх слухачів були згадані факти Іловайського котла. І статистика тих, які там загинули під Іловайськом (24-28 серпня).

366 загиблих осіб; 429 — отримали поранення; 300 — потрапили у полон, 180 – зникли безвісти. Зеленопілля, 11 липня 2014 року - вперше з території РФ застосовані РСЗО «Град» загинуло – 36, поранено більше 100 військовослужбовців.

Сергій Борисович наводив статистику збройного конфлікту на Донбасі з середини квітня 2014 року по кінець липня 2019 року.

У результаті конфлікту на Донбасі, який триває з квітня 2014 року, постраждали 34 766 осіб. Так, за час бойових дій з обох сторін конфлікту загинули 10 225 осіб, отримали поранення -24 541. Кількість жертв серед мирних жителів налічує 2803 осіб. Кількість поранених в результаті бойових дій цивільних в ООН оцінюють приблизно в 7-9 тисяч осіб.

На уроці вели мову про правовий статус учасників бойових дій, Міжнародне  гуманітарне право.З’ясували значення основних понять:

Світова громадськість дійшла до усвідомлення необхідності обмеження насилля воюючих сторін шляхом узгодженої розробки й укладання договорів, які регулюють відносини між державами під час збройних конфліктів. Це зумовило створення системи міжнародного гуманітарного права, яке ще іноді називають «право збройних конфліктів», або «право війни».

         Джерелом МГП стали норми моралі.

         Завдання МГП – регулювання воєнних дій з метою полегшення страждань і лих, що є їх наслідками. Принцип гуманності – основний принцип МГП.

- особи, які не входять до складу збройних сил і не беруть участі у боях – це цивільне населення.

- законні учасники війни, діям яких надається державний характер і вони належать до збройних сил воюючих сторін, – це комбатанти.

Комбатантами називають осіб, які мають командира, відповідального за їхні дії, носять визначений і виразно видимий здалеку розпізнавальний знак, що відрізняє їх від цивільного населення, входять до збройних сил воюючих сторін та безпосередньо ведуть бойові дії проти ворога зі зброєю в руках, дотримуючи у своїх діях законів та звичаїв війни.

Некомбатанти (ті, які не воюють) – це інтендантський, медичний, юридичний та духовний персонал, який правомірно перебуває у складі збройних сил воюючої сторони і допомагає досягати успіхів під час бойових дій, але безпосередньої участі в них не бере, застосовувати зброю може лише для самозахисту. Відповідно застосовувати зброю проти некомбатантів заборонено. Вказані особи стають комбатантами у випадку їхньої безпосередньої участі у воєнних діях.

А також учитель пояснив, хто такі шпигуни, розвідники та найманці.

Учням у презентації була продемонстрована «Книга пам’яті полеглих за Україну».  Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих героїв АТО.

Школярі усвідомили потребу робити  особистий внесок  у збереження миру та творення добра на Землі.

Клімчук О., педагог-організатор

Рівненської ЗОШ №28

Copyright © 2024 ЛІЦЕЙ №28 Rights Reserved.